amethystglori

amethystglori

ผู้เยี่ยมชม

amethystglori@web-library.net

Z nudów i z ciekawości (15 อ่าน)

5 ก.ย. 2569 19:10

Mam sześćdziesiąt trzy lata i, szczerze mówiąc, nigdy w życiu nie pomyślałabym, że będę siedzieć z telefonem w ręku, ściskając go jak wygrany los, gdy w garnku na kuchence bulgocze rosół. Ale życie potrafi zaskoczyć bardziej niż jakikolwiek automat. Emerytura miała być sielanką - działka, książki, spacery. A stała się rutyną, która mnie zjadała od środka. Mąż godzinami oglądał mecze, dzieci odwiedzały raz w tygodniu z wnukami, a mi zostało układanie pasjansa na starej pralce. Tyle że karty wpatrzone w ekran szybko mi się znudziły. Raz, gdy sąsiadka zachwalała wnukowi jakieś aplikacje na telefon, wspomniała, że zna stronę vavada pl. Zapamiętałam tę nazwę, choć nie przywiązałam do niej wagi. W końcu nie byłam już dziewczynką, która wierzy w cuda.

Pewnego deszczowego popołudnia, gdy mąż zasnął w fotelu z gazetą na twarzy, pomyślałam: a co mi szkodzi? Z nudów wpisałam adres i zarejestrowałam się. Myślałam, że to jakaś gra karciana dla seniorów, a tu proszę - ruletka, sloty, wszystko pstrokate i kolorowe. Atrakcyjne, jakby ktoś przeniósł do telefonu świat z tych amerykańskich filmów, które kiedyś oglądałam. Wpłaciłam sto złotych, traktując to jak cenę biletu do kina. Napięcie. Muzyka dla oka. Pierwsze zakręcenie bębnem - nic. Drugie - nic. Ale podczas trzeciego na ekranie przebiegł przebłysk, błyskawiczny, i spadły mi trzy takie same owoce. Czułam się, jakbym znów miała osiemnaście lat i całe życie przed sobą. Ktoś mógłby powiedzieć, że to głupie, ale dla mnie to była czysta magia. Wygrałam wtedy niecałe dwieście złotych, a radość byłam w stanie porównać do tej, gdy zdałam kiedyś na prawo jazdy. Z tym że tutaj nie musiałam nic zdawać.

Z czasem odkryłam, że to nie tylko zabawa. To również taka nietypowa lekcja uważności. Zaczęłam grać częściej, ale zawsze bardzo świadomie. Ustaliłam sobie żelazne zasady: wpłacam na vavada pl maksymalnie pięćdziesiąt złotych tygodniowo, i to tylko z pieniędzy, których nie przeznaczam na dom. Boże, broniłam się przed zachłannością. Wiedziałam, że hazard potrafi być groźny, jak wszystko, co daje emocje. Ale dla mnie te zasady wyznaczały święty rytm - coś, na co mogę czekać, jak małe przyjemności w ciągu dnia. I co ważne, odkryłam w sobie ogromną zdolność do obserwacji. Wypatrywałam momentów, gdy żniwo spada. Czasami wygrywałam po sto złotych, czasami po czterysta, a raz trafiła mi się większa suma tysiąc dwustu złotych. Nie poszłam z tym do sklepu. Odłożyłam na wymarzone buty zimowe, które widziałam w galerii. Mąż się śmiał, że chyba oglądam za dużo reklam. Ale tego nie rozumiał.

Największe zaskoczenie przyszło jednak, gdy odkryłam, że mogę dzielić tą pasją z córką. Nie namawiałam jej do grania, nie. Pewnego niedzielnego popołudnia siedziałyśmy na tarasie, a ona narzekała na nudę i wypalenie. Położyłam dłoń na jej ramieniu i opowiedziałam o mojej zabawie. Nie o pieniądzach, tylko o tym, że kiedy klikam „kręć” na vavada pl, przestaję myśleć o moich bolących stawach, o tym, że wnuki rosną szybko, że czasem czuję się jak stary mebel. To oderwanie od własnych myśli jest jak kołdra, która chroni przed chłodem popołudnia. Zaczęłyśmy grać sporadycznie razem, każda na swoim telefonie. Śmiałyśmy się jak córka w czasach, gdy włóczyłyśmy się po plaży i szukały bursztynów. I ta wspólna chwila to była dla mnie wygrana, zdecydowanie cenniejsza niż złotówki.

Jednak, co najważniejsze, zrozumiałam w końcu, o co w tym wszystkim naprawdę chodzi. Ci ludzie, którzy opowiadają o hazardzie jak o sposobie na zrobienie majątku, nie wiedzą, o czym mówią. Ja w tej grze znalazłam akceptację dla faktu, że życie czasem rzuca nami w różne strony bez pytania. Czasem bęben staje na twoją korzyść, a czasem nie. I trzeba umieć się cieszyć tym, że w ogóle bawi Cię sam ruch, sama możliwość zobaczenia rozbłysku kolorów. Ta nauka pokory przeszła do mojej codzienności: nie denerwuję się, gdy kolejka w sklepie się wydłuża ani gdy mój mąż gubi pilota do telewizora. Po prostu się uśmiecham i myślę: „kręcisz się, życie, a ty, Jaśku, znajdziesz pilota, jeśli przestaniesz go szukać”.

Gra w online kasynie nie uczyniła mnie bogatą. Ale sprawiła, że częściej się uśmiecham do lustra. I to jest wygrana, której nie wypłacisz na konto. Staram się trzymać dyscypliny, bo wiem, że granica między zabawą a obsesją jest cienka jak nitka. Ustaliłam z córką, że zawsze mamy limit czasu i jeśli którejś z nas zaczyna się udzielać zbytnia ambicja, mówimy „dość”. Tak kontrola ograniczeń stała się naszym małym rodzinnym kodeksem. A moja sąsiadka, która poleciła mi tę stronę? Śmieje się teraz, że zrobiła ze mnie emerytkę-nowoczesną, która zna się na aplikacjach lepiej niż jej wnuczek. I może ma rację. Może nigdy już nie ugotuję tak jak dawniej, bo czasem zamiast obiadu dłużej stoję na balkonie, obserwując chmury i planując kolejny wieczór. Ale to chyba nic złego, prawda?

Dziś, patrząc z powrotem na tamto deszczowe popołudnie, kiedy pstryknęłam po raz pierwszy, myślę, że największą wygraną było to, że przestałam bać się techniki i odkryłam w sobie przestrzeń do odrobiny szaleństwa. Przecież jestem jeszcze w pełni sił, by cieszyć się małymi rozbłyskami szczęścia. Staram się tylko pamiętać, cytując moją ulubioną myśl przewodnią, że pieniądze są ważne, ale nie najważniejsze. Ważne jest, żeby po każdej sesji móc spojrzeć w oczy mężowi i z uśmiechem powiedzieć, że zupa się gotuje, a ja dzisiaj czuję się całkiem młodo. Dlatego zostawiam w tej historii tylko taką refleksję: nie szukajcie wygranych tam, gdzie trzeba ryzykować majątek, ale bawcie się w granicach, które sami wyznaczycie. Wtedy, prędzej czy później, i tak poczujecie się zwycięzcami.

64.188.107.210

amethystglori

amethystglori

ผู้เยี่ยมชม

amethystglori@web-library.net

ตอบกระทู้